#

Reisverslag excursie Düsseldorf

06 Jul 2015

Reisverslag van de excursie naar Düsseldorf

Op zaterdag 27 juni organiseerden de JD Limburg en de JD Brabant samen een excursie naar Düsseldorf. Voor mij persoonlijk een nostalgisch moment om terug te kijken op een heel geslaagd bestuursjaar, waarvan deze excursie feitelijk het einde was. Internationaal gezien staat JD Limburg op de kaart, zoals ook dit uitstapje maar weer eens aantoonde.

Nadat uw verslaggever om 6 uur was opgestaan (mijn fiets was kapot en er reden vanuit Kanne nog geen bussen, dus ik moest eerst drie kwartier lopen naar de eerstvolgende bushalte) en er paniek was ontstaan vanwege de werkzaamheden die de NS die dag gepland had (ondanks dat dat donderdag nog niet in de reisplanner verwerkt was), arriveerden de Limburgers toch om 9 uur in Eindhoven, vanwaar we de Fernbus naar Düsseldorf namen.

Eerst stond een ontmoeting met de Duitse jonge liberalen, de Junge Liberale (JuLis), uit Düsseldorf op het programma. Nadat de net afgetreden Commissaris Internationaal, Dennis van Driel, een presentatie had gegeven over de JD, inclusief referentie aan het befaamde monarchiedebat binnen de vereniging, en de JuLis hetzelfde hadden gedaan, genoten we tezamen van een pizzamaaltijd. Tijdens de lunch was er uiteraard ook genoeg tijd om met de JuLis te discussiëren over onder andere grensoverschrijdend openbaar vervoer, het homohuwelijk en andere politieke zaken waarop wij samen kunnen werken met onze Duitse collega’s.

Vervolgens hadden we een afspraak met de Nederlandse consul-generaal in Düsseldorf, Ton Lansink. Hij vertelde over wat een consulaat zoal doet en tegen welke problemen bedrijven aanlopen in Duitsland. Ook legde hij uit hoe Duitsland problemen heeft om zaken met Nederland te regelen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Waar vroeger de Commissaris des Konings aanspreekpunt was, is dat nu een groep van burgemeesters.

In onze vrije tijd genoot de groep van het Düsseldorfse Altbier, en na een stevig diner in een Brauhaus maakten we ons op voor de terugreis. Uw verslaggever was om kwart over één ’s nachts weer thuis. Een lang dagje dus, maar evenzeer geslaagd. Ook was dit uiteraard een mooie manier om de banden met de Brabo’s weer eens aan te halen, en ik heb begrepen dat onze nieuwe voorzitter en de nieuwe Brabantse voorzitter al hebben gesproken over een BraLimbo Cantus deel 2, dus wordt vervolgd…

Geschreven door Dennis van Driel
Commissaris Internationaal tot 24 juni 2015

Categorie: Nieuws