#

Het retourbezoek van JUNOS Opper-Oostenrijk aan de JD Limburg

10 Jun 2015

De twinning is afgerond – het retourbezoek van JUNOS Opper-Oostenrijk aan de JD Limburg

 Nadat de JD Limburg in november te gast was in Linz, de hoofdstad van de meest noordelijke Oostenrijkse deelstaat, was het nu de beurt aan JUNOS om ons op te komen zoeken in Maastricht. Voor hen was een gevarieerd programma in elkaar gezet, met onder andere lokale cultuur en geschiedenis en politieke en campagnegerelateerde zaken, maar vooral met een hoop goede gesprekken.

Op vrijdag 5 juni kwamen de Oostenrijkers aan in Maastricht, waar ze door onze voorzitter opgewacht werden en welkom werden geheten. Na een bezoek aan het Gouvernement en een ontvangst door Theo Bovens, de gouverneur van Limburg, en D66’ers werd besloten te genieten van het mooie weer in het stadspark. De JUNOS sliepen bij JD’ers thuis in Maastricht, en nadat de bagage was gedropt bij onze leden genoten we van een maaltijd op de Tapijnkazerne. ’s Avonds was niemand minder dan de peetvader van de JD Limburg, de heer Jan-Willem Bertens bij ons te gast, die verscheidene thema’s aansneed op zijn typische eigen manier. Pas na een gewelddadige beëindiging van de voordracht door onze voorzitter konden we ons allemaal weer naar de bar van De Joie verplaatsen.

Zaterdagochtend werd goed uitgerust het programma weer voortgezet door een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en ’s middags werd Valkenburg en omgeving bezocht. Daar kregen we een rondleiding door de grotten, wat toch indrukwekkend blijft voor iedereen. Na een snelle maaltijd begonnen we met de activiteit die voor de Oostenrijkers als zeer interessant werd gezien: een masterclass campagnevoeren met Robert Zuidbroek, werkzaam op het Landelijk Bureau van D66 en verantwoordelijk voor de campagne. Ook de aanwezige JD’ers staken er wat van op, want eigenlijk niemand van ons had ooit nagedacht over hoe je een campagne goed aanpakt. Ditzelfde gold voor de JUNOS, wier moederpartij NEOS nog maar aan twee verkiezingen heeft deelgenomen. Visitekaartjes werden uitgewisseld, dus we hopen dat onze vrienden er nog van zullen profiteren in de toekomst.

Op zondag deden we het lekker rustig aan, zodat iedereen de kans had zaterdagavond goed los te gaan en het Maastrichtse nachtleven in de Sway te verkennen. Lichtelijk getraumatiseerd werd zondag weer aan het programma begonnen na een stevige lunch. Rick Wezeman, onze voorzitter, gaf een boeiende stadsrondleiding, met onder andere een bezoek aan Romeinse ruïnes, de stadsmuur en het Vrijthof. In de middag hielden onze vrienden een shop-till-you-drop-queeste in de binnenstad en kwamen met genoeg buit weer terug om aan het avondeten te beginnen. ’s Avonds was Bert Jongen, de fractievoorzitter van D66 in de Maastrichtse gemeenteraad op bezoek om een korte uiteenzetting te geven over het drugsbeleid in de stad. Ook gaf hij antwoord op de kritische vragen uit de zaal en zodoende staken de JUNOS-leden wat op over de ‘legale’ wiet in Nederland en de softdrugsvisie van D66.

Op maandag was het tijd om in de vroege ochtend weer afscheid te nemen. We hebben er een schitterend weekend van gemaakt met zijn allen. Namens het bestuur heel veel dank aan alle leden die zo gastvrij zijn geweest een JUNOS-lid in huis te nemen en hebben deelgenomen aan het programma en zo mede het weekend tot een groot succes hebben gemaakt. Nu is het weer tijd geworden om vooruit te kijken naar ons bezoek aan Düsseldorf op 27 juni, het laatste (internationale) evenement van dit halfjaar en het laatste dat ik organiseer als Commissaris Internationaal van de JD Limburg.

 Dennis van Driel
Commissaris Internationaal der JD Limburg

Categorie: Nieuws